|

Chirurgia cardiacă în Germania: Tratamentul modern al bolilor cardiace.. 2022

În acest articol, vom vorbi despre chirurgia cardiacă în Germania. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 17,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. Cu o intervenție în timp util, a fost posibilă prevenirea morții premature în 80% din cazuri.

În cele mai multe cazuri, tratamentul conservator este ineficient, așa că medicii recurg la intervenții chirurgicale. Pacienții preferă adesea clinicile germane, în special cele care necesită intervenții chirurgicale complexe pe inimă. Nu este de mirare, pentru că aici chirurgia cardiacă se realizează la cel mai înalt nivel și ocupă o poziție de frunte în statistica operațiilor de succes.

Chirurgie cardiacă în Germania

Chirurgie cardiacă în Germania

Potrivit Societății Germane de Chirurgie Toracică și Cardiovasculară, în Germania există peste 80 de centre și departamente de chirurgie cardiacă. Ei fac peste 100.000 de operații în fiecare an. Tratamentul chirurgical este posibil la orice vârstă: mai mult de jumătate din toate intervențiile chirurgicale sunt efectuate la pacienți cu vârsta peste 70 de ani; aproximativ 15% din intervenții – sunt la pacienți cu vârsta peste 80 de ani. Deosebit de important este faptul că statisticile de succes depășesc 98%.

În spitalele germane, chirurgii cardiaci acordă o atenție deosebită menținerii unei calități ridicate a vieții după intervenție. Prin combinarea procedurilor chirurgicale de înaltă tehnologie cu reabilitarea cardiacă personalizată, majoritatea pacienților revin la viața de zi cu zi activă în câteva săptămâni de la operație. Perioada de reabilitare după intervenții minim invazive durează câteva zile.

Citește și: Taxe de tratament în Germania

Ce tratament oferă chirurgii cardiaci germani în majoritatea cazurilor?

Chirurgii cardiaci germani sunt specialiști cu înaltă calificare, cu o vastă experiență. Ei efectuează cele mai complexe operații pe inimă și își duc abilitățile profesionale la perfecțiune în fiecare zi. Medicii sunt gata să ofere îngrijiri medicale eficiente tuturor pacienților, indiferent de vârstă, severitatea bolii cardiace sau prezența unei patologii concomitente.

Chirurgii cardiaci germani efectuează tratamentul chirurgical al următoarelor boli:

  • boli cardiace congenitale
  • Defecte cardiace dobândite
  • boală coronariană
  • aritmii cardiace
  • Boli aortice
  • Anevrisme de aortă
  • tumori ale inimii
Chirurgie cardiacă în Germania

Tratament inovator al bolilor de inimă în Germania

De obicei, intervenția chirurgicală pe inimă se efectuează printr-o sternotomie mijlocie, în care cutia toracică este deschisă prin tăierea sternului. Sternotomia mediană oferă acces excelent la inimă și la vasele mari, dar are unele dezavantaje. După operație, pe pieptul pacientului rămâne o cicatrice lungă asemănătoare unei operații.

Chirurgii cardiaci germani încearcă să efectueze intervenții chirurgicale pe inimă cu cele mai blânde metode. Ei oferă pacienților lor tratamente minim invazive folosind mini acces. Avantajele chirurgiei cardiace minim invazive sunt evidente, deoarece este minim traumatică, are un risc mai scăzut de complicații chirurgicale și postoperatorii și permite pacientului să se recupereze rapid.

Operațiile pe inimă sunt efectuate cu cele mai moderne tehnici în spitalele din Germania. Acesta permite medicilor să obțină rezultate excelente și garantează siguranța pacientului. Astfel de intervenții chirurgicale includ bypass-ul coronarian, înlocuirea și reconstrucția valvei cardiace, ablația cu cateter RF, implantarea stimulatorului cardiac și a defibrilatorului.

Citește și: Asigurări de sănătate în Germania

Grefa de bypass coronarian

Bypass-ul coronarian este una dintre cele mai solicitate intervenții chirurgicale pe inimă din Germania. Se administrează pacienților cu boală coronariană. Esența operației este formarea unui șunt (șunt), prin care sângele curge către inimă, ocolind zona îngustată a arterei coronare. Bypass-ul coronarian vă permite să restabiliți fluxul sanguin către miocard.

Grefa de bypass coronarian convențional este efectuată atunci când activitatea cardiacă este oprită prin conectarea pacientului la o mașină inimă-plămân. Cu toate acestea, cardioplegia (încetarea activității inimii) nu este întotdeauna ușoară și poate duce la reacții adverse nedorite.

Chirurgii cardiaci germani au învățat să efectueze CABG cu o inimă care bate fără a conecta pacientul la o mașină inimă-plămân. Această abordare permite reducerea pierderilor de sânge în timpul intervenției chirurgicale și prevenirea dezvoltării accidentului vascular cerebral și a altor complicații neurologice postoperatorii asociate cu stopul circulator. O astfel de operație poate fi efectuată cu succes chiar și la pacienții vârstnici, debili.

În funcție de vasul coronarian afectat și de lungimea zonei stenotice, CABG cardiac în bătaie se efectuează prin sternotomie mediană sau mini-intrare în al cincilea spațiu intercostal. În toate cazurile, intervenția se efectuează sub anestezie generală. Folosind un dispozitiv de vid, chirurgul imobilizează zona țintă a miocardului în timp ce inima continuă să se contracte.

Imobilitatea câmpului operator permite aplicarea unor suturi vasculare fiabile prin restabilirea fluxului sanguin către mușchiul inimii prin vasul donatorului. De regulă, operația necesită o muncă bine coordonată a unei echipe de chirurgi în 3-4 ore.

Costul mediu al bypass-ului coronarian în spitalele germane specializate este de 28.030 EUR.

chirurgia valvelor cardiace

Defectele cardiace dobândite sunt boli de inimă cauzate de stenoză sau insuficiență a uneia sau mai multor valve ale acesteia (valve mitrale, tricuspidiene, aortice sau pulmonare). Există două tipuri principale de tratament chirurgical pentru bolile de inimă:

  1. Chirurgia de reconstrucție a valvelor este procesul de reparare a valvelor.
  2. Chirurgia de înlocuire a valvei este o intervenție chirurgicală de înlocuire a valvei cardiace cu o proteză artificială sau biologică.

În principal, înlocuirea valvei cardiace este efectuată prin metode minim invazive în Germania. O astfel de operație poate pune pacientul pe un aparat inimă-plămân, toracotomie etc. Nu necesită încetarea activității cardiace prin ligatură. Intervenția se realizează prin metoda endovasculară – prin vasele mari de sânge. Chirurgii cardiaci germani folosesc tehnici diferite în funcție de locația valvei afectate.

TAVI – implant transcateter de valvă aortică

În cazul defectului valvei aortice, chirurgii cardiaci germani efectuează TAVI (implantarea valvei aortice transcateter). Intervenția nu necesită anestezie generală – în majoritatea cazurilor este suficientă anestezia locală cu sedare ușoară. În legătură cu eliminarea riscurilor asociate cu anestezia generală și toracotomia, TAVI este indicat la pacienții vârstnici, precum și la pacienții cu patologii cardiace și pulmonare cu afectare a funcției renale și hepatice.

După anestezie, medicul introduce un cateter în vena femurală a pacientului, la capătul căruia este pliată o valvă artificială. Cateterul este trecut prin vase sub control vizual – ecocardiografic sau radiologic. Când cateterul ajunge la inelul vascular, se deschide o supapă artificială. Apasă strâns pliantele valvei aortice a pacientului pe pereții aorticii și începe imediat să lucreze. În acest caz, nu este nevoie să îndepărtați vechea valvă aortică, deoarece este înlocuită de țesut conjunctiv în timp.

Procedura TAVI durează aproximativ 2 ore. TAVI este, de asemenea, recomandat pentru pacienții din grupurile cu risc mediu până la scăzut datorită siguranței și eficacității sale mai mari în comparație cu chirurgia convențională de înlocuire a valvei aortice deschise. Gama de indicații pentru această operație continuă să se extindă, însă nu toate centrele de cardiologie sunt capabile să ofere pacienților o astfel de operație din cauza lipsei de chirurgi calificați.

Costul mediu al implantării valvei aortice transcateter în centrele de cardiologie germane este de 49.800 EUR.

MitraClip – tratamentul endovascular al insuficienței mitrale

Medicii germani efectuează cu succes intervenții chirurgicale reconstructive în defectele valvei mitrale folosind sistemul MitraClip. Sistemul MitraClip constă dintr-un aliaj de cobalt și crom. Această compoziție face sistemul imunologic inert (risc zero de respingere a MitraClip de către organismul pacientului). De asemenea, nu interacționează cu componentele sanguine și substanțele solubile în sânge. Un alt avantaj al protezelor din aliaj de cobalt-crom este durabilitatea lor – MitraClip nu se uzează și nu necesită înlocuire.

Intervenția se efectuează sub ghidare ecocardiografică, astfel încât o sondă este introdusă prin esofag înainte de intervenția chirurgicală pentru imagistica cu ultrasunete în timp real. Aceasta este urmată de anestezie locală (intrare în vena femurală) și sedare generală în zona inghinală.

Chirurgul face o mică incizie în vena femurală și trece prin ea cateterul MitraClip. Folosind imagistica ecografică, medicul mută cateterul în atriul stâng, unde se află valva mitrală. După atingerea zonei țintă, MitraClip este deschis și pliantele sunt fixate pe zona afectată a valvei mitrale.

MitraClip fixează în mod fiabil foișoarele supapelor în poziția dorită, restabilind astfel hemodinamica. Înainte de a scoate cateterul de ghidare din sistemul vascular, este necesară încă o ecocardiografie – medicul evaluează, în timp real, funcționarea valvei mitrale reconstruite și fiabilitatea fixării MitraClip pe foile sale. Dacă este necesar, medicul poate decide să utilizeze un MitraClip suplimentar pentru rezultate funcționale mai bune. Clipul suplimentar este adăugat în același mod ca și cel principal.

În ciuda complexității tehnice a procedurii, nu durează mai mult de 1,5-2 ore. La 8 ore de la operație, medicul scoate cusăturile, iar după 1-3 zile pacientul este externat din spital.

Mitralign – anuloplastie minim invazivă

Spre deosebire de MitraClip, sistemul Mitralign reduce dimensiunea inelului tendonului mitral în caz de hiperextensie. Intervenția chirurgicală cu ajutorul sistemului Mitralign este indicată la pacienții cu insuficiență mitrală și insuficiență mitrală funcțională. Anuloplastia poate fi efectuată folosind Mitralign, chiar și cu cardiomiopatie dilatată sau insuficiență cardiacă congestivă severă, datorită riscurilor scăzute în perioada intraoperatorie și postoperatorie.

Sistemul Mitralign este administrat prin vena femurală după ce pacientului i se aplică anestezie locală și sedare. Având în vedere necesitatea remodelării fizice a fibrozei inelare a valvei mitrale, aceasta constă din opt instrumente – bisturiu microchirurgical, material de sutură, catetere de transport și ghidare. Unele sunt situate în atriul stâng, altele în ventriculul stâng pentru a efectua manipulările necesare.

În timpul intervenției, chirurgul își reduce dimensiunea formând un pliu peste inelul valvei mitrale mărite. Pliurile rezultate sunt fixate cu două perechi de capse. Procedura se efectuează sub control vizual folosind ecocardiografia tridimensională în timp real în timpul intervenției chirurgicale. Înainte de finalizare, chirurgul evaluează fluxul sanguin prin valva mitrală – în timpul sistolei ventriculare, fluxul sanguin ar trebui să fie ireversibil.

Costul mediu al anuloplastiei minim invazive cu sistemul Mitralign în spitalele germane de cardiologie este de 29.066 EUR.

Carillon Mitral Contour System – Tratament minim invaziv al insuficienței cardiace

Sistemul Carillon Mitral Contour este conceput pentru restaurarea valvei mitrale minim invazive (endovasculare) la pacienții cu insuficiență cardiacă cauzată de insuficiență mitrală. Carillon Mitral Contour a arătat rezultate excelente la pacienții cu cardiomiopatie dilatată și o fracție de ejecție a ventriculului stâng de 50% sau mai puțin.

Sistemul Carillon Mitral Contour este administrat la sistemul cardiovascular prin vena jugulară sub anestezie locală sau generală (medicul selectează metoda de anestezie individual, în funcție de parametrii hemodinamici ai pacientului). Dimensiunea sistemului este ajustată direct în funcție de dimensiunea sinusului coronar în timpul procedurii. Dispozitivul este apoi fixat de sinusul coronar prin reconstrucția valvei mitrale afectate.

Conform rezultatelor studiilor clinice, instalarea Carillon Mitral Contour System duce la normalizarea structurii și volumului ventriculului stâng. De asemenea, reduce semnificativ revenirea patologică a fluxului sanguin prin valva mitrală în decurs de un an. … Toate acestea duc la o creștere a calității și duratei vieții (în medie 3 ani) a pacienților.

Costul mediu al tratamentului minim invaziv al insuficienței cardiace folosind sistemul Carillon Mitral Contour în spitalele specializate din Germania este de 29.090 EUR.

NeoChord – repararea cordei tendonului inimii care bate

Sistemul NeoChord DS1000 este utilizat pentru a corecta prolapsul valvei mitrale din cauza rupturii cordonelor tendinoase, inclusiv la pacientii dupa infarct miocardic. Această procedură previne înlocuirea completă a valvei mitrale chiar și în cazul insuficienței mitrale severe.

Medicii efectuează procedura NeoChord sub anestezie generală. Sistemul NeoChord este introdus în ventriculul stâng al inimii prin minitoracotomie – o incizie de 5-6 cm într-unul dintre spațiile intercostale. Operația se efectuează pe o inimă care bate fără a fi conectată la o mașină inimă-plămân. Imagistica se face prin ecocardiografie transesofagiană 3D sau 2D.

In timpul interventiei, cardiochirurgul le inlocuieste pe cele lezate cu o coarda artificiala si apoi controleaza miscarea foilor valvei mitrale. Dacă fluxul sanguin anormal prin valva mitrală continuă, chirurgul corectează poziția sau gradul de tensiune al coardelor din ventriculul stâng. Rezultatul clinic al intervenției chirurgicale poate fi evaluat imediat după finalizarea și transferul pacientului din secția de terapie intensivă.

implantarea stimulatorului cardiac

Implantarea stimulatorului cardiac este indicată la pacienții cu frecvență cardiacă scăzută (bradicardie). Este un dispozitiv special care va stimula contractiile inimii. În spitalele germane, pacienților li se oferă cele mai moderne modele de stimulatoare cardiace care vor funcționa fără înlocuire timp de aproximativ 15 ani.

Medicii operează sub anestezie locală. În primul rând, chirurgul străpunge vena subclavie, prin care electrozii sunt direcționați în camerele inimii. Corpul stimulatorului cardiac este apoi fixat sub mușchiul toracic de care sunt atașați electrozii. În etapa finală a intervenției chirurgicale, rana este suturată cu o sutură de plastic.

Ablația cu cateter cu radiofrecvență

Această metodă modernă este utilizată la pacienții cu aritmii cardiace asociate cu un risc ridicat de stop cardiac brusc. Esența procedurii este distrugerea focarului patologic din inimă, care produce impulsuri electrice.

Ablația cu radiofrecvență se realizează cu un electrod cateter introdus prin vena femurală. Cateterul este introdus prin vase în cavitatea inimii. Un impuls electric este apoi livrat prin acest electrod cateter, care distruge focarul aritmogen.

Cele mai bune clinici de chirurgie cardiacă din Germania

Operațiile cardiace se efectuează în clinici private de chirurgie cardiacă.

Următoarele instituții de asistență medicală sunt printre cele mai bune centre de cardiologie din Germania:

SpitalDefiniție
Spitalul Universitar EssenPotrivit revistei FOCUS, acest spital este în mod regulat clasat printre instituțiile medicale de top din Germania. Departamentul de Chirurgie Cardiotoracică a Spitalului Universitar Essen efectuează intervenții chirurgicale cardiace de orice complexitate, inclusiv intervenții minim invazive.
Spitalul Universitar OldenburgMedicii Departamentului de Chirurgie Cardiacă au o vastă experiență practică. Aici se efectuează tot felul de operații protetice și reconstructive la valvele cardiace, precum și înlocuirea rădăcinii aortice complexe din punct de vedere tehnic.
Spitalul Universitar din UlmDepartamentul de Chirurgie Cardiacă și Toracică oferă o gamă largă de intervenții chirurgicale asupra inimii: de la stentarea coronariană până la remodelarea ventriculară. Chirurgii combină adesea intervenții de renume mondial cu propriile lor dezvoltări atunci când aleg operația optimă.
Spitalul Universitar din FrankfurtPotrivit revistei Focus, Spitalul Universitar Frankfurt pe Main se clasează printre primele instituții medicale din Germania. Departamentul de Chirurgie Cardiotoracică de la Spitalul Universitar Frankfurt am Main se distinge printr-o bază tehnică puternică, care permite efectuarea unei intervenții chirurgicale asupra inimii și a vaselor de sânge folosind tehnici moderne.

Podobne wpisy